Ikea Trådfri – Installation och användning

För några veckor sedan köpte gateway, fjärrkontroller och lampor i Ikeas serie som heter Trådfri och som är deras smarta belysning.

Jag använder sedan tidigare Philips Hue, som jag har i vardagsrum, gästtoalett, hall och sovrum. Jag har både flerfärgade lampor, dimmerkontroller och rörelsesensorer.

Med Trådfri ville jag några lampor med E14 sockel för sänglamporna samt GU10-lampor till köket. Prismässigt så är Trådfri nästan hälften så dyra som Philips Hue. Ikea har även lovat att de ska uppdatera mjukvaran under hösten 2017. Då kommer Trådfri att fungera med Philips Hue och Google Home.

Installation

Installationen av Trådfri var inte direkt felfri. Det tog en dryg timme att installera brygga, två fjärrkontroller och fem lampor. Installationsprocessen för Philips Hue är mycket enklare och snabbare.

Det som var krångligt var att det inte gick att koppla en lampa mot bryggan utan att använda en fjärrkontroll.

Philips Hue och Ikea Trådfri bryggor
Philips Hue (vänster) och Ikea Trådfri (höger)

Det första jag gjorde var att installera bryggan vilket gick ganska smidigt. Sedan var det dags för fjärrkontrollerna och då var man först tvungen att återställa dem och sedan ansluta dem till bryggan, vilket enligt instruktionerna skulle ske max 5cm från bryggan. Det tog några försök innan de dök upp i mobilappen.

Efter fjärrkontrollerna var det dags för lamporna. Där måste man alltså använda fjärrkontrollen för att ansluta en lampa till bryggan. Man håller fjärrkontrollen precis bredvid lampan när den är tänd. Om allt går som det ska så ska lampan blinka några gånger, därefter dyka upp i mobilappen. Det fungerade dock sådär och jag fick göra om det ett antal gånger. Efter en del sökande på Ikeas hemsida hittade jag att man också behövde återställa lamporna (tänd och släck lampan sex gånger).

Efter en del svordomar och frenetiskt tändande och släckande lyckades jag ansluta alla lampor till bryggan. Något frustrerande men det gick vägen till slut.

Användning

När väl installationen är klar fungerar Trådfri bra. Appen är enkel att använda och fyller sin funktion.

Ikea Trådfri fjärrkontroll
Ikea Trådfri fjärrkontroll

Fjärrkontrollerna fungerar som de ska och förutom det viktigaste; att tända och släcka, så är det enkelt att dimma och ändra ljusfärgen (mellan 2700 och 4000 kelvin). Att ändra ljusfärgen är inget som finns på fjärrkontrollerna för Philips Hue. Det går i och för sig att programmera fjärrkontrollerna för Philips Hue så att det händer olika saker beroende på hur många gånger man trycker på en knapp, men inte alls lika enkelt som Trådfri.

Sammanfattning av Ikea Trådfri

Ikea Trådfri fungerar bra och har blivit ett bra tillägg till den smarta belysningen jag har. Billigare än Philips Hue som däremot har fler funktioner t.ex. lampor med 16 miljoner färger och att det går att styra belysningen även om man inte är hemma.

Det jag ser fram emot är när Trådfri får stöd för Google Home. Då kan jag styra den belysningen med rösten, precis som jag gör med min uppsättning av Philips Hue, vilket jag verkligen använder för att det är enkelt och smidigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.